باور و هدف معمول از نصب دوربین مداربسته در اماکن مختلف، تأمین امنیت است. ولی امروزه بهدلیل پیشرفت تکنولوژیهای بهکاررفته و در نتیجه افزایش هوشمندی دوربینها، میتوان از آنها در مقاصد دیگری علاوهبر امنیت نیز بهره برد.
یکی از این موارد کنترل و بهبود روالهای کاری در کارخانهجات و دیگر مراکز صنعتی میباشد.
به گفته اندی وارد مدیر ارشد فناوری در Ubisense، کارخانجات هوشمند از طیف وسیعی از اطلاعات ورودی برای تغذیه سیستمها یا رباتهای هوشمندی که با توجه به این اطلاعات ورودی تصمیمگیری میکنند، استفاده میکنند. ویدیو یکی از این اطلاعات ورودی است که میتواند کمک شایانی به تصمیمگیری رباتهای خط تولید کارخانهها کند.
او میگوید: «از نظارت تصویری علاوه بر سنجش و کنترل فرآیند، (برای مثال، اطمینان از عدم توقف فرآیند بهدلیل دخالت و تأثیر عوامل یا اشیاء خارجی)، در تست و تضمین کیفیت نیز (برای مثال، حصول اطمینان از این که همه پیچهای لازم برای مونتاژ یک قطعه در محصول نهایی حاضر هستند) استفاده میشود.»
اندی وارد ادامه داد: «دادههای تصویری نیاز به تفسیر زیادی دارند. در شرایطی که نور محیط کنترل شده و روشنایی مطلوب است، بالاترین کارایی را داشته و نرخ خطا در الگوریتمهای پردازش تصویر را تا حد چشمگیری کاهش میدهند. البته در شرایطی که نور محیط کنترل نمیشود و ممکن است روشنایی کافی نباشد، روشهای مستقیم تشخیص و شناسایی اشیاء (بهعنوان مثال سیستمهای RFID) ممکن است ترجیح داده شوند.
نقش دوربین های مدار بسته در کارخانه جات هوشمند
آندره سوری، مدیر توسعه تجاری در پروژههای دولتی، نظارت شهری و زیرساختهای حیاتی شرکت Axis، به برخی پروژههای انجام شده در این زمینه اشاره کرد:
نصب دوربین مداربسته در کارخانه کیکپزی
«دوربینهای نصب شده در کارخانههای هوشمند برای پیشگیری از گم شدن اطلاعات و اشیاء، نظارت از راه دور، فرآیندهای عملیاتی که به تصمیمگیری احتیاج دارند، ایمنی و امنیت به کار گرفته میشوند. برای مثال MARLENKA International (کارخانه تولید کیکهای عسلی واقع در جمهوری چک) در راستای رعایت استانداردها در خط تولید خود جهت نظارت بر سرعت و روند حرکت کیکها در خط تولید و کنترل فرآیند پخت خمیر اقدام به نصب دوربین مداربسته کرد.
در سایر قسمتهای این کارخانه نیز جهت کنترل ترافیک از دوربین های مدار بسته بهره گرفتهشده است. بهطور مثال در واحد بستهبندی و همچنین واحد ارسال.
سیستم نظارت تصویری نصب شده در واحد ارسال امکان ضبط و ذخیرهسازی تصاویر برای مدت طولانی را (۹۰ روز)، جهت بازیابی لحظهای خاص در کمترین زمان ممکن، فراهم کرده است.
هیأت مدیره کارخانه در برنامههای آتی خود تصمیم دارد در بخشهای دیگر نیز (جهت نظارت و کنترل و در نتیجه بهبود روال کاری و اطمینان از رعایت استانداردهای شرکت)، از دوربین های مداربسته بهره بگیرد.
نمونه نصب دوربین در مرکز صنعتی ZAMPRA
آندره سوری ادامه داد:
«مثال دیگر جهت نشاندادن نحوه استفاده از دوربین مداربسته در کارخانهجات هوشمند، ZAMPRA spol است.»
«در این کارخانه از دوربین های مدار بسته تنها برای دلایل امنیتی مانند حفاظت از محیط، جلوگیری از سرقت و نظارت استفاده میکردند.» دوربینها در کنار نظارت امنیتی، کارایی خود را در نظارت بر رعایت ایمنی در کار و فرآیندهای کاری مشخص نیز نشان دادند. تعداد مجروحیتها و غیبتهای گزارشنشده در محل کار نیز کاهش یافت.
بااینحال، خیلی زود کیفیت استثنایی و امکانات نرمافزاری دوربینها، مانند جستجوی آسان اسناد، استفاده از دوربینهای مداربسته در راستای بهبود روالهای کاری و کنترل فرآیندهای مختلف از جمله تولید را نیز مطرح کرد.
«از زمان راهاندازی سیستم هوشمند دوربین مداربسته، کارخانه شاهد تغییرات مشهودی از جمله افزایش کمیت و کیفیت تولید و کاهش جراحات حین انجام کار و غیبت کارکنان بوده است.
درحالحاضر سیستم نظارت تصویری بصورت مستقل عمل میکند، ولی این کارخانه در آینده در نظر دارد جهت افزایش هوشمندی سیستمها، این سیستم را به بخشها و سیستمهای دیگر متصل کند.
جری هوانک، مدیر پروژه در IEI Integration، نیز دو سناریو دیگر جهت استفاده و نصب دوربین مداربسته در کارخانه های هوشمند ارائه داد:
- بررسی خطا: کار اصلی دوربینهای مداربسته نصب شده در مراکز صنعتی، بررسی درجه دقت مورد نیاز است.
- نظارت: در مرحله دوم هدف از نصب دوربین مداربسته در کارخانه جات، تامین امنیت میباشد.
منبع: asmag