مدت زمان ضبط دوربین مداربسته

مدت زمان ضبط دوربین مداربسته چقدر است؟

ممکن است شما هم هنگام انتخاب و استفاده از سیستم‌های نظارتی، برایتان سوال پیش‌ آمده باشد که دوربین‌های مداربسته تا چند روز می‌توانند ضبط فیلم‌ها را ادامه دهند؟ یا نهایت حافظه دوربین‌ مداربسته چقدر است؟ عوامل مختلفی از‌جمله ظرفیت هارد، تعداد دوربین‌ها و کیفیت ضبط تصاویر بر مدت زمان ضبط دوربین مداربسته تأثیر می‌گذارند. در این مقاله، این عوامل را به‌طور کامل بررسی می‌کنیم و راهکارهایی برای افزایش مدت زمان ذخیره‌سازی ارائه خواهیم داد.

حافظه دوربین مداربسته همان فضای ذخیره‌سازی برای ضبط فیلم‌ها و تصاویر است. این حافظه معمولاً از‌طریق ضبط کننده‌های ویدیویی DVR یا NVR و هارددیسک‌ها تأمین می‌شود.

  • دستگاه DVR (Digital Video Recorder): برای دوربین‌های مداربسته آنالوگ و اچ دی
  • دستگاه NVR (Network Video Recorder): برای دوربین‌های تحت شبکه

دستگاه‌های DVR و NVR در سیستم‌های دوربین مداربسته، وظیفه ضبط و ذخیره‌سازی تصاویر دریافتی از دوربین‌ها را برعهده دارند. هارد دیسک درون دستگاه‌ ضبط کننده جای می‌گیرد و می‌تواند ظرفیت متفاوتی داشته باشد. داده‌های ویدیویی و صوتی روی هارد دیسک ذخیره می‌شوند و طبق تاریخ و زمان می‌توانید فیلم‌های دوربین مداربسته مشاهده کنید.

همچنین برخی دوربین‌های مداربسته خصوصا دوربین‌های تحت شبکه به‌صورت مجزا از کارت حافظه داخلی Micro SD حداکثر تا ۵۱۲ گیگابایت پشتیبانی می‌کنند. محل نصب حافظه رم روی دوربین به شکل یک شیار تعبیه شده است. در نظر داشته باشید که نمی‌توان حساب ویژه‌ای روی حافظه مجزای دوربین‌ها باز کرد و تنها تا چند روز می‌توانند به ضبط فیلم‌ها ادامه بدهند.

مدت زمان ضبط به عوامل مختلفی بستگی دارد و معمولاً بین ۳۰ روز تا نهایت ۳ ماه فیلم‌ها روی حافظه ضبط و نگهداری می‌شوند. 

با‌این‌حال، در مواردی که حجم داده‌ها بیشتر باشد، این مدت کاهش می‌یابد. گاهی اوقات مواردی پیش می‌آید که حافظه دستگاه زودتر از زمان پیش‌بینی شده پر می‌شود، در این موارد باید به بررسی عواملی که بر روند ثبت فیلم‌ها روی هارد تاثیر می‌گذارند بپردازیم. 

تعداد و ظرفیت هارد دستگاه‌های ضبط کننده

ظرفیت هارد مهم‌ترین عامل در مدت زمان ضبط است. همان‌طور که اشاره کردیم، تصاویر دوربین‌های مداربسته بر روی هارد دیسک موجود در دستگاه‌های ذخیره‌ساز نگهداری می‌شوند. دستگاه‌های ضبط کننده از تعداد هارد با ظرفیت مشخص پشتیبانی می‌کنند و بسته به مدل انتخابی شما می‌تواند دارای تعداد ۱، ۲، ۴، ۸ و … رابط SATA برای اتصال هارد دیسک باشد. 

هیچ‌یک از دستگاه‌های NVR و DVR حافظه داخلی ندارند و برای ضبط و نگهداری تصاویر دوربین مداربسته باید به‌صورت جداگانه هارد دیسک نیز تهیه کنید. 

هارد های نظارت تصویری که در بازار بیشتر از دو برند معروف سیگیت و وسترن دیجیتال (هارد بنفش) شناخته می‌شوند، به‌صورت ویژه برای نصب دوربین‌های مداربسته طراحی و تولید شده‌اند. پیشنهاد می‌کنیم از هاردهایی با ظرفیت ۲ ترابایت به بالا استفاده کنید تا ضبط ۷ تا ۳۰ روزه را تضمین کند.

استفاده از این هارددیسک‌ها روش بسیار امن‌تری برای حفاظت از اطلاعات نسبت‌به حافظه داخلی دوربین‌های مداربسته به‌شمار می‌آید.

تعداد دوربین‌ها و تأثیر آن بر حافظه

هرچه تعداد دوربین‌ها بیشتر باشد، داده‌های بیشتری ذخیره می‌شود و ظرفیت حافظه سریع‌تر پر می‌شود. 

برای اماکنی که متراژ بالاتری دارند یا از نظر سطح امنیت حساس‌تر هستند، به تعداد دوربین بیشتری برای پوشش تمامی مناطق نیاز دارید. زیاد شدن تعداد دوربین‌ها میزان فیلم‌های ارسال شده به دستگاه‌های ذخیره‌ساز را افزایش می‌دهد. باید در این موارد از تعداد هاردهای بیشتر و با ظرفیت بالاتر استفاده کرد. 

رزولوشن و کیفیت تصویر دوربین‌ها

مورد بعدی رزولوشن و کیفیت دوربین‌ها است که تأثیر زیادی در مدت زمان ذخیره‌سازی و پر شدن حافظه دارد. کیفیت تصاویر و فیلم‌های ضبط شده باتوجه‌به نسبت پیکسلی آن‌ها مشخص می‌شود. هر چقدر تعداد پیکسل‌های موجود در یک فریم از تصویر بیشتر باشد، آن فیلم کیفیت بالاتر و حجم بیشتری دارد و در نتیجه فضای بیشتری از هارد را مصرف می‌کند. 

  • کیفیت 4K: بیشترین فضا را اشغال می‌کند.
  • کیفیت HD و Full HD: تعادلی مناسب بین کیفیت و حجم ذخیره‌سازی دارند.

بنابراین با افزایش کیفیت ضبط تصاویر، به تعداد هاردهای بیشتر و با ظرفیت بالاتر نیاز داریم. این امر برای اماکنی که سطح امنیت بالایی دارند و باید از چند دوربین با کیفیت بالا استفاده کنند، اهمیت ویژه‌ای دارد.

نحوه و حالت ضبط دستگاه‌ ذخیره‌ساز

حالت‌های مختلف ضبط شامل موارد زیر است:

  • ضبط دائم (۲۴ ساعته): سریع‌تر حافظه را پر می‌کند.
  • ضبط با قابلیت تشخیص حرکت (Motion Detection): فقط در‌صورت تشخیص حرکت ضبط می‌کند و مدت زمان ذخیره‌سازی افزایش می‌یابد.

تمامی دستگاه‌های ذخیره‌ساز سیستم‌های مداربسته از قابلیت ضبط دائم و ۲۴ ساعته برخوردار هستند. ضبط فیلم روی هارد دیسک، آن‌ هم به‌صورت ۲۴ ساعته، سرعت پر شدن هارد دوربین مداربسته را بالا می‌برد.

امروزه تمام دستگاه‌های NVR و DVR دارای قابلیتی تحت‌عنوان «فناوری تشخیص حرکت» هستند. این قابلیت می‌تواند تمامی اشیا یا افراد متحرک در محیط را تشخیص دهد و تنها زمانی‌که در محدوده دید دوربین حرکتی اتفاق بیفتد، به ضبط فیلم بپردازد. به‌کمک فناوری تشخیص حرکت هیچ تصویری تکراری ثبت نمی‌شود و حافظه دستگاه دیرتر پر می‌شود؛ همچنین می‌توانید ضبط فیلم را تنها برای ساعات خاصی از شبانه‌روز فعال کنید.

فریم بر ثانیه (FPS) و اثر آن بر مدت زمان ضبط

فیلم‌ها از کنار هم قرار گرفتن تعداد زیادی تصویر یا فریم ساخته می‌شوند؛ هر‌چه تعداد این فریم‌ها بیشتر باشد، حافظه دستگاه شما زودتر پر خواهد شد و مدت زمان ضبط فیلم روی هارد کوتاه‌تر می‌شود. 

با افزایش تعداد فریم دوربین مداربسته، وضوح و یکپارچگی تصاویر به‌خصوص هنگام حرکات اجسام بالا می‌رود. دوربین‌هایی که فریم ریت آن‌ها ۱۵ fps است، حجم داده کمتری تولید می‌کنند. اما اصولا دوربین‌ها برای کیفیت بهتر روی ۲۵ یا ۳۰ فریم بر ثانیه تنظیم می‌شوند.

برای محاسبه مدت زمان حافظه دوربین مدار بسته به‌صورت دستی از فرمول زیر استفاده می‌شود:

898 record time calculate

هرکدام از بخش‌های این فرمول چه هستند و باید چه مواردی را جایگزین آن‌ها نمود؟

۳۶۰۰: ضریب تبدیل ساعت به ثانیه؛

۲۴: ضریب تبدیل ساعت به روز؛

QTY_CAM: تعداد کل دوربین‌های موجود در سیستم مداربسته؛

QTY_DAYS: تعداد روزها؛

CAM_BITRATE: پهنای باند دوربین؛

۸: ضریب تبدیل بیت به بایت.

مثال:

  • تعداد دوربین‌های مداربسته: ۱۰
  • بیت‌ریت هر دوربین: ۲۰۴۸ کیلوبیت بر ثانیه
  • مدت زمان ضبط: ۳۰ روز به‌طور مداوم (حالت دائم ضبط)

حداقل ظرفیت هارد دوربین مداربسته در این حالت باید چقدر باشد؟

میزان حافظه مورد‌نیاز یا حجم مصرفی هارد = ۳۶۰۰ × ۲۴ × ۱۰ × ۳۰ ×(۲۰۴۸/۸) = ۶.۵ ترابایت

باتوجه‌به این فرمول می‌توان گفت شما برای پشتیبانی از این ۱۰ دوربین به هارد دیسک با حافظه حداقل ۶.۵ ترابایت نیاز دارید.

ترفندها و تنظیمات زیر کمک می کنند تا مدت زمان نگهداری تصاویر دوربین مداربسته روی هارد را افزایش دهید.

تنظیم رزولیشن و کیفیت تصویر دوربین‌ها

همان‌طورکه در بخش‌های قبلی مقاله اشاره کردیم، هر‌چه کیفیت ضبط و تعداد فریم بیشتر باشد، ظرفیت ذخیره‌سازی هارد دوربین مداربسته زودتر تمام می‌شود. اگر مکان مدنظر شما از سطح امنیتی پایینی برخوردار است یا نیاز ندارید که کیفیت فیلم‌های ضبط شده بالا باشد، بهتر است با‌توجه‌به رزولوشن دوربین‌ها، دستگاهی با کیفیت ضبط ۲ مگاپیکسل یا حداکثر ۵ مگاپیکسل انتخاب کنید.

کانال صدا را غیرفعال کنید

در بسیاری از اماکن همچون فروشگاه‌ها نیازی به ضبط صدای محیط نیست و در بیشتر مواقع تنها فیلم‌های ضبط شده می‌توانند در حل مشکلات پیش‌آمده موثر واقع شوند؛ بنابراین با قطع کانال صدا، می‌توانید مدت زمان ضبط فیلم دوربین را بالا ببرید.

قابلیت تشخیص حرکت را فعال کنید

شما می‌توانید با فعال‌سازی قابلیت تشخیص حرکت با عنوان motion detection، از اشغال هارد دستگاه ذخیره‌ساز توسط فیلم‌های تکراری و غیرضروری جلوگیری کنید؛ برای مثال اگر قصد پیاده‌سازی سیستم دوربین مداربسته در انبار را دارید، بهتر است در اولین موقعیت قابلیت motion detection را فعال کنید؛ زیرا تعداد افراد کمی وارد این فضا می‌شوند و نیازی نیست که دوربین‌های مداربسته به‌طور دائم در حال ضبط تصویر باشند.

استفاده از فرمت فشرده‌سازی

دوربین‌ها و دستگاه‌های ضبط کننده از فرمت فشرده‌سازی H.265 و H.264 پشتیبانی می‌کنند. دستگاه‌هایی که فرمت H.265 دارند، با حفظ کیفیت تصویر می‌توانند حجم تصاویر را تا ۷۵٪ کاهش داده و بهینه کنند. پس در انتخاب دستگاه توجه کنید که از فرمت H.265 پشتیبانی کند. 

دوربین‌های تحت شبکه و دستگاه‌های NVR از فرمت فشرده‌سازی H.265+ برای کاهش حجم فیلم‌های ضبط شده استفاده می‌کنند، که به میزان بیشتری فضای مصرفی هارد را کاهش می‌دهد.

در بخش‌های قبل نیز اشاره کردیم که عوامل مختلفی بر مدت زمان ضبط فیلم توسط دوربین مداربسته تاثیر می‌گذارند. برای مثال اگر باتوجه‌به شرایط تنظیم شده حافظه دوربین تنها بتواند تا ۳۰ روز به ضبط فیلم بپردازد، دستگاه از روز ۳۱‌ام شروع به حذف فیلم‌های ۳۲ روز پیش می‌کند؛ بنابراین می‌توان گفت مدت زمان نگهداری تصاویر دوربین مداربسته در تمامی سیستم‌ها یکسان نیست و به تنظیمات آن بستگی دارد.

کاهش یا افزایش مدت زمان ضبط دوربین مداربسته و نگهداری فیلم‌ها روی حافظه به عواملی مانند ظرفیت هارد، تعداد دوربین‌ها و کیفیت ضبط بستگی دارد. با استفاده از تنظیمات مناسب مانند کاهش رزولوشن، فعال‌سازی تشخیص حرکت و استفاده از فرمت‌های فشرده‌سازی می‌توان مدت زمان ذخیره‌سازی را بهینه کرد و تعداد روز بیشتری فیلم‌ها را روی حافظه نگه داشت.