آشنایی با دوربین ضد انفجار؛ راهکاری نوین برای محیطهای خطرناک
محیطهای پرخطر نیاز به راهحلهای امنیتی قوی دارند. کار در مناطقی که با مواد شیمیایی خطرناک، حرارت بالا و امکان انفجار روبهرو هستند، مستلزم استفاده از دوربینهای مداربسته بسیار بادوام و مقاوم است. دوربین ضد انفجار وسیلهای است که در چنین سناریوهایی بهکار میآید. این مدل دوربینها که در ادامه بهطور مفصل درموردِ آنها صحبت خواهیم کرد، نسبتبه موج انفجار و حرارت ناشی از آن مقاوم بوده و دچار آسیب نمیشوند.
دوربین ضد انفجار چیست؟
دوربین ضد انفجار، یکی از انواع دوربینهای مداربسته است که نسبتبه حرارت، گرما و انرژی الکتریکی ناشی از انفجار مقاومت دارد. درواقع ساختار این دوربینها به گونهای است که برد و قطعات الکترونیکی دوربین (که در ضبط تصاویر نقش دارند) از تاثیرات انفجار در امان مانده و سالم باقی میمانند. دوربینهای ضد انفجار از نظر کارایی تفاوتی با دیگر دوربینهای مداربسته ندارند و عملکرد آنها در ثبت و ضبط تصاویر مانند دیگر دوربینها است؛ اما تفاوت اصلی آنها در کیس یا بدنه دوربین است.
درواقع میتوان اینطور گفت که دوربینهای مقاوم در برابر انفجار در یک کیس ضد انفجار قرار میگیرند که این کیس نسبتبه ضربه، دما، حرارت بالا، گردوغبار، اشتعال، رطوبت، خوردگی و زنگزدگی و شرایط سخت محیطی مقاومت داشته و اجزای داخلی دوربین را از حوادث گفته شده در امان نگه میدارد. در کیس ضد انفجار میتوان انواع دوربینهای مداربسته با رزولوشنهای مختلف، لنزهای ثابت یا وریفوکال و… را بنابر نیاز پروژهای که دوربین در آن استفاده میشود، قرار داد.
هرکدام از انواع دوربینهای مداربسته براساس قابلیت و ویژگیهایی که دارند برای محیطی خاص مناسب هستند. دوربین ضد انفجار جزو دوربینهای مداربسته پروژهای و خاص بهحساب میآید و در مدلهای PTZ، دام و بولت تولید میشود.
ویژگیهای اصلی دوربین مداربسته ضد انفجار
در اینجا 5 تا از ویژگیهایی که باعث تمایز دوربین های ضد انفجار از سایر دوربینهای مداربسته میشود را بررسی میکنیم.
عملکرد بینقص با محفظههای فولادی ضد زنگ
دوربینهای ضد انفجار، بهطور معمول درون کیس و محفظههای فولادی قرار میگیرند که از جنس استیل ضد زنگ 304L و 316L ساخته شدهاند. همین ویژگی باعث میشود که دوربینها در برابر هرگونه ضربه، عوامل خارجی و حتی زنگزدگی مقاومت خارقالعادهای داشته باشند. محفظه بهگونهای است که از خروج هرگونه جرقه و تعامل با گازهای بالقوه قابلاشتعال جلوگیری میکند.
فولاد 304L و 316L آلیاژهای استانداردی هستند که در صنایع مختلف برای پوشش و محافظت استفاده میشوند. این آلیاژها از مقاومت بالا در برابر ضربه، خوردگی و حتی اسیدها و مواد شیمیایی مختلف برخوردارند. بهعلاوه، این فولادها قابلاستفاده در محیطهایی همچون محیطهای دریایی نیز هستند، که این ویژگی مهمی برای صنایعی همچون صنعت نفت و گاز محسوب میشود.
پشتیبانی از استانداردهای IP68 و IP69
دوربینهای ضد انفجار دارای استاندارد IP68 و در برخی مدلها IP69 هستند و مقاومت بالایی در مقابل گردوغبار، رطوبت و آب دارند. به این ترتیب، حتی در شرایطی که دوربین در تماس با آب قرار میگیرد، میتوانید به دادههای مهم خود دسترسی داشته باشید.
آنها دارای گواهینامه ATEX هستند
گواهینامه ATEX به تجهیزاتی که برای استفاده در محیطهایی با پتانسیل انفجار طراحی شدهاند، اعطا میشود. در دوربینهای ضد انفجار، گواهینامه ATEX نشانگر این است که دوربین موردنظر با استانداردها و مقررات ایمنی مرتبط با محیطهای در معرض انفجار که در اتحادیه اروپا (EU) اعمال میشود، سازگاری دارد. بنابراین دوربین میتواند در محیطهایی که خطر انفجار وجود دارد، بدون ایجاد خطر اضافی به کار خود ادامه دهد.
عملکرد عالی در دمای زیر صفر
لنز بهکاررفته در دوربین مداربسته ضد انفجار بهصورتی است که در دمای زیر صفر و منفی، گرم میشود و بلافاصله از مهآلود شدن لنزها جلوگیری میکند. این فناوری به دوربین اجازه میدهد تا نه تنها در شرایط آتشسوزی و وجود گاز و گردوغبار، بلکه در دمای زیر صفر نیز بدونوقفه ضبط کند.
مقاوم در برابر ضربه و لرزش
این دوربینها باید در برابر شوکها و لرزشها مقاومت کنند. اگر حادثه بهگونهای باشد که کلیه تأسیسات شما را تخریب کند، دوربینهای ضد انفجار برخلاف دوربینهای مداربسته معمولی، ایمن و سالم خواهند ماند و بدنه دوربین از آسیب دیدن دستگاه جلوگیری میکند. برخی از این دوربینها مجهز به برفپاککن نیز هستند.
از دیگر مشخصات دوربینهای مداربسته ضد انفجار میتوان به وضوح بالای تصاویر حتی هنگام ضبط در مسافتهای طولانی، پشتیبانی از آلارم و قابلیتهای هوشمند اشاره کرد. درنتیجه هراتفاقی هم در محیط بیفتد، فیلمهای ضبطشده خود را از دست نخواهید داد.
کاربرد دوربینهای ضد انفجار در صنایع مختلف
دوربینها بخش بزرگی از روالهای ایمنی محلکار شما را تشکیل میدهند و اگر در یک صنعت بالقوه خطرناک کار میکنید یا در تأسیساتی که با مواد شیمیایی سروکار دارید، امنیت یکی از اولویتهای اصلی شما است و استفاده از دوربینهای با استاندارد ضد انفجار میتواند یک راهحل امنیتی بسیار مؤثر باشد.
این دوربینها بهطور معمول در کاربریها و مکانهایی که ممکن است انفجار رخ دهد، استفاده میشوند:
- صنایع نفت و گاز
- معادن
- تأسیسات و محیطهای صنعتی قابلاشتعال
- صنایع و سایتهای تولید مواد شیمیایی
- پالایشگاهها
- پایانههای حملونقل
- نیروگاهها
- پمپ بنزینها
- دفاع از مرزها
- و سایر محیطهای خطرناک
ازجمله محیطهای صنعتی که دوربین مدار بسته ضد انفجار در آن کاربرد دارد، میتوان به صنایع نفت و گاز اشاره کرد. این صنایع همواره در خطر بروز حوادثی مانند انفجار سکوهای نفت و گاز قرار دارند، ازطرفی وجود دوربین مداربسته برای حفظ امنیت آنها از اهمیتی برخوردار است؛ درنتیجه، برای تامین امنیت و محافظت از دوربین، نوع ضد انفجار این محصول استفاده میشود.
معادن، پالایشگاهها، کارخانههای شیمیایی، پمپ بنزینها و بسیاری مشاغل دیگر که برای تامین امنیت خود نیاز به دوربین مداربسته دارند، باید از نوع ضد انفجار این محصول استفاده کنند. نصب دوربین ضد انفجار در چنین مکانهایی به جلوگیری از بروز حادثه کمک میکند؛ همچنین در اثر بروز حادثه، دلیل وقوع آن بهوسیله فیلمهای دوربین رصد میشود و مشکلی که باعث این اتفاق شده، رفع میگردد تا از تکرار مجدد آن جلوگیری شود. این دوربینها کنترل خوبی نسبتبه محیط اطراف پالایشگاهها و… فراهم میکنند و از این طریق نیز در تأمین امنیت این مشاغل کاربرد دارند.
فاکتورهای انتخاب دوربین ضد انفجار
بهمنظور انتخاب بهترین دوربین ضد انفجار برای تامین امنیت محیط باید به دو موضوع مهم توجه کرد. اولین موضوع برند محصول است و بعد از آن باید به استانداردهای دوربین توجه داشت. در ادامه هریک از این موارد را توضیح خواهیم داد.
برند
برندهایی مانند ویدئوتک (videotec)، هایک ویژن (hikvision)، داهوا (dahua)، اکسیس (axis) و بوش (bosch)، ازجمله برندهای مطرح تولیدکننده دوربینهای ضد انفجار هستند. در انتخاب برند دوربین ضد انفجار باید به مسائلی مانند نوع کاربری و قوانین محلی که دوربین در آن نصب میشود، توجه کرد.
شرکت نفت یکی از مهمترین مراکزی است که از دوربینهای مداربسته ضد انفجار استفاده میکند. برای مثال محصولات ویدئوتک موردتأیید این شرکت است و نمیتوانید دوربین و تجهیزات ضد انفجار برند هایک ویژن را برای پروژه شرکت نفت انتخاب کنید. برندهای دیگر تولیدکننده دوربین مداربسته ضد انفجار مانند هایک ویژن، داهوا، اکسیس، بوش و… هرکدام ویژگیهای خاصی برای تولیدات خود دارند و انتخاب دوربین براساس این ویژگیها و سازگاری با محلی که در آن مورداستفاده قرار میگیرند، انجام میشود. شما میتوانید ویژگیها و قیمت دوربین ضد انفجار از بهترین برندها را با هم مقایسه کنید و بهتر است قبلاز انتخاب محصول لیست تأمینکنندگان مجاز هر سازمان را هم مشاهده کرده باشید.
استانداردها و مقررات دوربینهای ضدانفجار
موضوع بعدی در انتخاب دوربینهای مداربسته برای تامین امنیت یک محیط، استانداردهای دوربین مداربسته است. هرکدام از محیطهایی که دوربینهای مداربسته ضد انفجار برای تأمین امنیت آنها استفاده میشود، قوانین بهخصوص خود را در استفاده از این محصول دارند. در انتخاب دوربین مداربسته باید به این نکته توجه شود که استاندارد و ویژگیهای دوربین مطابق با قوانین همان محیط باشد. دو استاندارد مهم در دوربینهای مداربسته، استاندارد ضد انفجار و ضد حریق است که به ترتیب ATEX و IECEx نامیده میشوند.
بهعنوان مثال در پالایشگاهها باید دوربین ضد انفجار مقاومت بالایی در برابر موج انفجار داشته باشد. در مراکزی مانند پمپ بنزینها علاوهبر ضدانفجار بودن، ضدحریق و ضدضربه بودن دوربین هم حائز اهمیت است؛ زیرا دوربین در فاصله کمی نسبتبه موج احتمالی انفجار نصب میشود و احتمال پرتاب شدن آن در اثر انفجار وجود دارد. فقط توجه داشته باشید که دوربینهای ضد انفجار باید با استانداردهای ایمنی ATEX و IECEx سازگاری داشته باشند.
بهمنظور اطلاع از استانداردها بهتر است قوانین جاییکه دوربین در آن نصب میشود را موردبررسی قرار داد و سپس اقدام به انتخاب دوربین مناسب کرد. شما میتوانید در این زمینه از راهنمایی کارشناسان فرافن مارکت استفاده کنید.
نتیجهگیری
استفاده از دوربین مداربسته ضد انفجار در محیطهایی که خطر وقوع انفجار و حادثه وجود دارد، حائز اهمیت است. این دوربینها که توسط برندهای مختلف تولید میشوند، به تأمین امنیت در چنین محیطهایی کمک میکنند. همانطورکه گفتیم انتخاب یک دوربین ضد انفجار خوب نیازمند آشنایی با انواع این محصول، کارایی و ویژگیهای آن است.