
نظارت هوشمند یا Smart Monitoring چیست؟
بروز خطا و اشتباه در هنگام تمرکز بر روی تصاویر ویدئویی از سوی ماهرترین اپراتورهای CCTV نیز معمول و طبیعی است، بااینوجود با کمک نظارت هوشمند میتوانید کمتر نگران ازدستدادن تصاویر ضبط شده باشید.
تغییرات سیاسی، اجتماعی، تجاری و تکنولوژیکی در جامعه باعث تغییر شیوههای مدیریت مسائل امنیتی مدرن شده است. مسائل جدید بوجودآمده باعث شده است تا مسائل امنیتی مورد توجه خاص قرار گیرند و چگونگی استفاده و بهکارگیری امنیت، برای هر یک از مدیران به مهمترین سؤال تبدیل شدهاست. اولین سؤالی که در ذهن هر مدیر یا رئیس بوجود میآید این است که آیا هنگام بروز حوادث و فجایع امنیتی از لحاظ نیروی انسانی و تکنولوژی توان پاسخگویی و ایستادگی در مقابل خطرات امنیتی را دارند؟ و یا چگونه توانِ امنیتی خود و افراد را بسط و گسترش دهند؟. امروزه با نزدیکترشدن تکنولوژی IT به مسائل امنیتی و همکاری متخصصان IT با متخصصان مسائل امنیتی، سازمانها و ارگانها دریافتهاند که با تلفیق این دو تکنولوژی میتوانند از لحاظ تجاری صرفهجویی کنند و با قراردادن هر دو تکنولوژی IT نقش به سزایی در این زمینه بازی کنند.
یکی از مهمترین و اساسیترین مشکلاتی که با افزایش دوربین های مداربسته در اتاقهای کنترل با آن روبرو هستیم، حجم بالای اطلاعات تصویری است که همچون سیلی از اطلاعات وارد اتاقهای کنترلشده و اپراتورهای اتاق را با سردرگمی مواجه میکند. در اکثر مواقع بیشتر این دوربین های مدار بسته و تصاویر به صورت کارا و موثر مورد توجه و بازرسی قرار نمیگیرند. اغلب اوقات تنها قسمتهای کوچک و خاصی از تصاویر ارسالشده توسط دوربین های مداربسته مورد توجه و بازدید اپراتورهای اتاق کنترل قرار میگیرند که این موضوع باعث کاهش ضریب امنیتی و نادیده گرفتن وقوع برخی رخدادها میشود. البته لازم به ذکر است که این مشکل تنها به خاطر بیاعتنایی اپراتورها نیست، چراکه قوای حسی و ادراکی انسان بهگونهای است که قادر به شناسایی و احساس مسائل کوچک و تغییرات ریز نیست. مثلاً قرارگیری یک چمدان کوچک در میان انبوهی از جمعیتِ درحال رفتوآمد یک ایستگاه قطار قابل شناسایی توسط اپراتورهای اتاق کنترل نیست.
آموزش افراد میتواند تا حدی در رفع این مشکل مؤثر باشد اما ازدیاد صحنهها و تصاویر شلوغ و بروز وقایع بیشمار به ناچار باعث کاهش کارایی افراد و ازدست رفتن برخی رویدادها و صحنهها میشود. اغلب اوقات حرفهای ترین اپراتورها نیز پس از گذشت بیستدقیقه دیگر تمرکز کامل را ندارند و از عهده بررسی اکثر دوربینهای مداربسته و تصاویر و رویدادهای آنها برنمیآیند. به همین خاطر لازم است به دنبال روشی برای پردازش اتوماتیک و خودکار تصاویر و بررسی دقیق و بدون خدشه آنها باشیم. در حالی که برنامههای تلویزیونی و فیلمهای هالیوودی جذابیتهای سیستم های نظارتی آینده را به رخ میکشند، تکنولوژی های واقعی و پیشرفته امروز نیز تأثیر بسزایی را در روشهای نظارت تصویری و اتاقهای کنترل بسیاری از سازمان ها نظیر مراکز خرید، فرودگاه ها، انبار ها و مراکز بزرگ حمل و نقل ایفا می کنند.
همان گونه که شما مطلع هستید با استفاده از DVRها شما در حال پایهریزی تکنولوژیهای آینده هستید. در سال گذشته برای اولینبار فروش دستگاه های DVR چندید برابر فروش دستگاههای VCR آنالوگ بوده است و این روند رو به افزایش خواهدبود. امروزه روشهای تحلیلی هوشمند تصاویر دیجیتالی، کمکرسان دستگاه های DVR شدهاند و ما را قادر به پردازش خودکار تصاویر نمودهاند تا اپراتورها از این کار ملال آور خلاص شوند. این روش در واقع همان نظارت هوشمند نام دارد.
افزایش توان اپراتورها
چگونگی کارایی یک سیستم مبتنی بر نظارت هوشمند و چگونگی عملکرد آن در حین پردازش انبوه تصاویر خسته کننده روزمره را میتوان با یک مثال روشنتر ساخت. یک لحظه جادههای ورودی و اطراف یک فرودگاه را در نظر بگیرید. این جادهها از مواردی هستند که بسیار مخاطرهآمیز هستند و بایستی دائماً تحت نظارت و مراقبت باشند اما نظارت بر این جادهها حتی برای حرفهایترین اپراتورها نیز عملی خستهکننده و ملالآور است و پس از مدتی ذهن آنها را خسته میکند. در این حالت اگر اپراتور بتواند از تکنولوژی مطمئنی بهرهگیرد، به گونهای که به محض ورود وسیله نقلیه یا شخصی به محدودهی ممنوعه آلارم فعال شود، آنگاه وی فرصت خواهدداشت تا تصمیمگیری بهموقعی داشته باشد و عکسالعملهای مناسب را بروز دهد (محافظان را به محل گسیل کند یا موقعیت را ارزیابی کند و یا آلارم را نادیده بگیرد) و این موجب میشود تا اپراتور توان انجام کامل مسؤلیتهای خود را داشته باشد.
بنابراین در کاربردهای کنترل دسترسی نیز میتوان به همین ترتیب از نظارت هوشمند استفاده نمود. هر گونه محل یا نقطه دسترسی که رفتوآمد ترافیکی بالایی داشته باشد (مثل ورودی های قطارها و متروها در ساعات شلوغ) و حجم عبور افراد بسیار سنگین باشد را نمیتوان توسط انسان کنترل کرد و به نحوی غیرممکن بهنظر میرسد. به همین جهت استفاده از سیستم های نظارتی هوشمند در محلهایی که افراد به دنبالهم و پیوسته درحال عبور هستند و یا ممکن است از مانعی عبور کنند بسیار ارزشمند است، چرا که کارآمدترین نیروهای امنیتی نیز قادر به شناسایی تمام خطرات نیستند و این درحالی است که سیستم نظارت هوشمند به طور خودکار خطرات را شناسایی و اعلام مینماید.
استفاده از سیستم های نظارتی هوشمند موجب میشود منابع انسانی بتوانند تمرکز خود را بر انجام کارهای دیگر قرار دهند و نقش بهتر و قویتری را اعمال کنند. در این روش افراد نیازی به تمرکز بر روی مانیتورها ندارند و تنها کافی است که براساس اطلاعات ارائهشده تصمیمات خود را به صورت ماهرانه اتخاذ نمایند. از طرف دیگر با استفاده از تکنولوژی نظارت هوشمند، دیگر نیازی به افراد بیشتر برای اتاق های کنترل وجود ندارد و به جای آن میتوان نیروهای امنیتی مستقر در محوطه و تیمهای امنیتی را تقویت نمود. ضمن اینکه فشار وارده بر روی اپراتورهای دوربین های مداربسته نیز کاهش یافته است و این موجب میشود در نهایت هنگام بروز حادثه ضریب پاسخدهی بالا رود. بهعنوان مثال و برای نشاندادن تغییرات بهوجودآمده در حین استفاده از نظارت هوشمند در کارهای روزمره یک تیم امنیتی میتوان به همان ایستگاه قطار یا متروی شلوغی که قبلاً اشاره کردیم رجوع کنیم. در این حالت نیروهای امنیتی و عملیاتی ما در ایستگاه افزایش یافتهاند و دوربین های مداربسته نیز درحال نظارت بر محلهای مخاطرهآمیز هستند که هر دوی اینها در واقع یک عامل بازدارنده برای مجرمین میباشند. چراکه مجرمین قادر به دیدن دوربین های مداربسته و مأموران هستند. در این حال اگر سیستم به طور خودکار یک چمدان رها شده را در ایستگاه شناسایی کند و پیام هشداری را به کامپیوترهای دستی مأموران ارسال کند، تیم امنیتی و حفاظتی میتوانند تصاویر مربوط به رهاشدن چمدان را توسط فردناشناس در کامپیوتر دستی خود مشاهده کنند. در این حالت با بروز چنین مواردی میتوان بهترین تصمیم را گرفت و عکس العمل مناسب نشان داد. حال میتوان جمعیت را از محوطه تخلیه کرد یا به صورت ایمن چمدان را انتقال داد و یا به دنبال فرد ناشناس رفت و یا هر سه مورد را انجام داد.