
سرعت شاتر در دوربین های مدار بسته، کیفیت بهتر با تنظیم بهتر
در این مقاله سعی داریم اصطلاحات Frame Rate و سرعت شاتر () را در دوربین های مداربسته معرفی کرده و راه حلی جهت ضبط تصاویر با کیفیت بهتر ارائه میدهیم.
Frame rate
فریم ریت به تعداد عکسهایی که یک ثانیه از فیلم ضبط شده را تشکیل میدهند، اشاره دارد. فریمریت همچنان با نام FPS که معادل frames per second است، نیز شناخته میشود. رایجترین فریمریتها در تصاویر ویدئویی، 24، 25 و 30 فریم درثانیه (FPS) است.
Shutter speed یا سرعت شاتر
سرعت شاتر به مدت زمانی که هر فریم نمایش داده میشود، اشاره دارد. شاتراسپیدی که استفاده میکنید، تقریبا همیشه کسری از یک ثانیه است. عددی که شما در تنظیمات دوربین مدار بسته تان برای سرعت شاتر انتخاب میکنید، عددی است که یک ثانیه به آن تقسیم میشود. برای مثال اگر شاتر اسپید دوربینتان را روی 60 تنظیم کنید، هر فریم به مدت 60/1 ثانیه نمایش داده میشود.
معمولا فریمریت و شاتراسپید به اشتباه یکی فرض میشوند. به عبارت دیگر بعضی تصور میکنند اگر با شاتراسپید 100/1 بر ثانیه تصویربرداری کنند، این به این معناست که با سرعت 100 فریمبرثانیه تصویربرداری میکنند، که این تصور کاملا اشتباه است. بهطور مثال بسته به دوربین مدار بستهی مورد استفاده اگر فریمریت دوربین مدار بسته خود را برروی 30 فریمدرثانیه و شاتراسپید را روی 100 تنظیم کرده باشید، دوربین مدار بسته با سرعت 30 فریمبرثانیه تصویربرداری میکند و هر فریم را به مدت 100/1 ثانیه نمایش میدهد.
به عنوان یک قاعده کلی، شما باید شاتراسپید را دو برابر فریمریتی که انتخاب کردهاید، تنظیم کنید. برای مثال اگر شما با سرعت 30 فریمدرثانیه تصویربرداری میکنید، باید شاتراسپید دوربین مدار بستهتان را روی 60/1 ثانیه تنظیم کنید.
با اینکه ما معمولا شاتراسپید را دوبرابر فریمریت تنظیم میکنیم، ولی شما میتوانید با بالا و پایین کردن شاتراسپید، نتایج جالبی بدست آورید. شاتراسپید میتواند تاثیر چشمگیری روی نمایش ویدئو بگذارد. یک شاتر اسپید بالا مثل 400/1 ثانیه، تصویری خشک و مجعد تولید میکند. یک شاتراسپید پایین مثل 30/1 ثانیه، برخلاف حالت قبل، تصویر نرم و محوتری تولید میکند.
سرعت شاتر در دوربین مداربسته
برای عکس و یا تصویری که توسط دوربین مدار بسته گرفته میشود باید روندی طی شود که این کار توسط شاتر که در لنز دوربین مدار بسته قرار دارد، انجام میگیرد. شاتر پردهای متحرک است که در مقابل گیرنده تصویر قرار میگیرد و مانع رسیدن نور به آن میشود. شاتر در هنگام تصویربرداری از جلو لنز کنار میرود. برای تصویربرداری توسط لنز باید برای شاتر یک فاصلهی زمانی را تعریف نمود که این زمان به نوع کیفیت دوربین مدار بسته بستگی دارد. بطور مثال برای دوربین های مدار بسته تحت شبکه (IP) با کیفیت تصویر 1D فاصلهی زمانی متفاوتی با دوربینهای با وضوح تصویر 5 مگاپیکسلی تعریف شده که سرعت تصویربرداری را توسط لنز به زبان ساده بیان میکند.
در دوربین مدار بسته، شاتر در اکثر مواقع وجود خارجی ندارد، اما پردازشگر به صورت الکترونیکی کنترل میکند که حسگر برای چه مدت نور را ثبت کند. مثلاً در سیستم NTSC این زمان 1/60 ثانيه و در سیستم PAL مقدار 1/50 ثانيه نور را در هر فریم ثبت میکند. بعضی از دوربین های مداربسته امکان تغییر این مقدار را در اختیار کاربر میگذارند.
سرعت شاتر عامل مهمی در کاهش قیمت و ارزان شدن دوربین های مدار بسته بوده است.
به طور خلاصه، مدت زمانی که طول میکشد تا یک تصویر ضبط شود را سرعت شاتر مینامند. هرچه سرعت شاتر بیشتر باشد، تصویر ارسالی توسط دوربین مدار بسته بهتر و دقیقتر میشود و حتی در تاریکترین زمان ممکن تصویری قابل تشخیص ارائه میدهد. از دیگر مزیتهای بالا بودن سرعت شاتر، سرعت بالا در تصویربرداری، تشخیص حرکت اجسام و دریافت تصویر استاندارد است. در تصویر زیر میتوان تفاوت سرعت شاتر را در یک دوربین مداربسته تحت شبکه مشاهده نمود.
منابع:
- vimeo[dot]com
- fanamoozan[dot]com
ترجمه و ویرایش: احسان کیاستی