امروزه در بسیاری از کسبوکارها، خانهها و دیگر مراکز از دوربین های مدار بسته برای حفاظت و افزایش امنیت استفاده میشود. تأثیر مثبت نصب دوربین مداربسته در محیط برای جلوگیری از جرایمی مانند ورود غیرمجاز، سرقت، خرابکاری و غیره به روشنی مشخص است.
لازم به ذکر است تنها نصب دوربین مداربسته در محیط کفایت نمیکند. سیستم امنیتی نیاز به کنترل، نگهداری و رفع عیب دارد. در این میان دوربین های مداربسته اوتدور (به دوربینهایی که در محیط خارجی و باز نصب میشوند، outdoor گفته میشود) نیاز به توجه بیشتری دارند. بهاین دلیل که دوربین های اوتدور از یک طرف تحت تأثیر شرایط جوی و عوامل طبیعی مانند رعد و برق قرار دارند و از طرف دیگر بیشتر در دسترس خرابکاران هستند.
برای کاهش خطر آسیب دیدن دوربین های مدار بسته outdoor در برابر رعد و برق و دیگر عوامل، چند استراتژی وجود دارد که هنگام نصب باید مدنظر قرار داده شوند. در این مقاله سعی داریم برخی از این استراتژیها را ارائه دهیم. اما قبل از آن اجازه دهید چند سؤال که قبل از نصب یک سیستم امنیتی دوربین مداربسته باید از خود بپرسیم را بررسی کنیم.
سوالهایی که باید قبل از نصب یک سیستم دوربین مداربسته از خود بپرسیم:
1. در گذشته محل نصب دوربین مداربسته در معرض رعد و برق بوده یا نه؟
2. در محل نصب دوربین مداربسته احتمال نوسان و تغییر ولتاژ برق وجود دارد؟
3. در محل نصب احتمال قطع و وصل برق وجود دارد؟
تجهیزات اصلی یک سیستم نظارت تصویری
دوربین های مدار بسته
از مهم ترین بخشهای یک سیستم امنیتی نظارت تصویری مطمئناً دوربین های مدار بسته نصب شده در محیط هستند. امروزه سه نوع دوربین در اماکن نصب میشود.
- نوع اول دوربین های مدار بسته ای هستند که در معرض دید افراد نصب میشوند و برای جلوگیری از جرایمی مانند سرقت و اقدامات خرابکارانه راهاندازی میشوند.
- نوع دوم دوربین های مداربسته ای هستند که در معرض دید افراد نیستند و بهطور مخفیانه در محیط نصب میشوند. این نوع دوربین ها که با نام دوربین مخفی نیز شناخته میشوند، معمولاً در وسایل موجود در محیط مانند ساعت دیواری، سنسور تشخیص حریق، وسایل الکترونیکی و غیره نصب میشوند. هدف از نصب دوربین مخفی میتواند جلوگیری از وقوع جرم و یا کنترل نامحسوس باشد.
- نوع سوم، دوربینهای مداربستهای هستند که در فضاهای باز یا وسیع برای کنترل پرسنل، کارمندان، تجهیزات، خط تولید و... در محیط نصب میشوند.
مانیتورها
در اتاق مانیتورینگ از مانیتور یا نمایشگرها برای مشاهده تصاویر ضبط شده توسط دوربین های مداربسته استفاده میشود. تعداد و سایز نمایشگرهای نصب شده به تعداد دوربین های مداربسته نصب شده بستگی دارد. معمولاً از نمایشگرهای LCD برای نظارت بر تصاویر ضبط شده استفاده میشود.
دستگاه DVR
دستگاه دی وی ار وسیلهای است که برای ذخیره سازی تصاویر ضبط شده روی یک هارد دیسک بهکار میرود. حجم هارد دیسک به تعداد و کیفیت دوربین های مدار بسته نصب شده و زمانیکه برای نگهداری تصاویر ضبط شده در نظر است، بستگی دارد. دستگاههای DVR معمولاً 4 کانال، 8 کانال یا 16 کانال هستند. هر کانال ورودی یک دوربین مداربسته است، یعنی به یک دستگاه دی وی ار 4 کانال امکان اتصال 4 دوربین مداربسته وجود دارد.
از دستگاه دی وی ار برای انتقال تصویر دوربین مداربسته روی موبایل یا کامپیوتر از طریق اینترنت نیز استفاده میشود.
اینها تجهیزات اصلی هستند که در سیستم های امنیتی نظارت تصویری بهکار میروند. حال سؤال اینجاست که چطور میتوانیم از آسیب رسیدن به این تجهیزات و از پرداخت هزینه برای تعمیر یا تعویض جلوگیری کنیم؟
استراتژیهای مؤثر جهت جلوگیری از آسیب رسیدن به دوربین های مدار بسته
1. از نصب دوربین های مداربسته روی وسایل فلزی یا آهنی خودداری کنید، چراکه خطر برخورد رعد و برق به اشیاء فلزی و آهنی خیلی بیشتر از دیگر اشیاء است. لذا درخاطر داشته باشید که دوربین باید درجایی نصب شود که خطر برخورد رعد و برق کمتر است و در صورت برخورد رعد و برق تأثیر کمتری بر دوربین مداربسته میگذارد.
2. همانطورکه میدانید رعدوبرق به مرتفعترین و نوکتیزترین نقطه ساختمان برخورد میکند. استفاده از سیم اتصال به زمین یا ارت (earth) باعث انتقال ولتاژ بالایی که رعد و برق به سیستم وارد میکند، به زمین میشود. دوربین مداربسته و دستگاه dvr یا nvr باید با استفاده از سیم ارت به زمین متصل شوند. معمولاً در پشت دستگاه dvr و دوربین مداربسته درگاهی برای اتصال سیم اتصال به زمین پیشبینی شده است.
3. رعدوبرق باعث میشود ولتاژی بسیار بالاتر از 220 ولت به سیستم وارد شود و باعث آسیب رسیدن به سیستم نظارت تصویری میشود. در ادامه سه روش برای جلوگیری از آسیب رسیدن به سیستم در این شرایط بیان میکنیم:
- محافظ برق: هنگام ورود ولتاژ بالا به سیستم محافظ برق، جریان را قطع کرده و مانع ورود جریان برق به سیستم میشود.
- یو پی اس (UPS): هنگام ورود جریان بالاتر یا پایینتر از 220 ولت، UPS جریان برق را قطع کرده و برق سیستم را با استفاده از باتریهای خود تأمین میکند. یو پی اس برعکس محافظ برق که تنها جریان برق را قطع میکند، با بهرهگیری از باتری باعث تثبیت جریان میشود.
- استابیلایزر (Stabilizer): استابیلایزر مشابه یو پی اس عمل کرده و باعث تثبیت جریان میشود با این تفاوت که دارای باتری نمیباشد و هنگام نوسان برق، جریان را تثبیت میکند. بهطور مثال اگر ولتاژ جریان برق 260 ولت یا 180 ولت باشد، استابیلایزر خروجی جریانی ثابت معادل 220 ولت ایجاد کرده و به سیستم تزریق میکند.
- یو پی اس دارای استابیلایزر: این دستگاه تلفیقی از دو مورد قبلی است. بهاینصورت که هنگام ورود جریانی معادل 180 ولت دستگاه بدون استفاده از باتری بهصورت استابیلایز عمل کرده و با تثبیت جریان، 220 ولت برق به سیستم تزریق میکند، ولی هنگامی که ولتاژ بسیار پایینتر است (بهطور مثال 100 ولت) و دیگر امکان تثبیت وجود ندارد، برق سیستم را با استفاده از باتری تأمین میکند.
4. این مورد با اینکه کوچک است ولی حائز اهمیت است. جهت عملکرد هرچه بهتر سیستم، فیش های BNC یا هرگونه فیش فلزی دیگری که استفاده میکنید را با استفاده از چسب برق بپوشانید. اینکار باعث میشود در صورتی که فیش با جسمی آهنی برخورد کند، اختلالی در سیستم بهوجود نیاید.
کلام آخر
رعد و برق یا نوسانات برق از شایعترین اتفاقاتی هستند که به سیستمهای نظارت تصویری آسیب میرسانند. پس با این وجود بهتر است تمام استانداردهایی که باعث پیشگیری از آسیب رسیدن به سیستم هنگام وقوع این حوادث طبیعی و غیرطبیعی میشوند را رعایت کنیم. در این مقاله برخی از نکاتی که باعث ارتقاع سطح کیفی و مقاومت سیستم در مقابل نوسان جریان برق و رعدوبرق میشوند را بیان کردیم. در صورتیکه احساس میکنید نکته یا مورد دیگری در این زمینه وجود دارد که به آن اشاره نشده است، میتوانید مطلب مورد نظر را در بخش نظرات مطرح کنید.
منبع: گروه فنی فروشگاه اینترنتی فرافن مارکت و annke
مترجم و گردآورنده: احسان کیاستی