از آنجاکه وجود گیتهای ورودی برای بسیاری از مکانها ضروری است، انتخاب صحیح از میان انواع موجود مهم است. امروزه تعداد زیادی از انواع مختلف گیتها با کاربردهای امنیتی، تزئینی و یا حفاظتی مورد استفاده قرار میگیرند.
گیتهای اتوماتیک جهت کنترل عبور و مرور در یک منطقه حفاظت شده مورد استفاده قرار میگیرند. معمولاً از درب های اتوماتیک یادشده در ورودی اماکن جهت کنترل ورود و خروج وسایط نقلیه استفاده میگردد. بهعنوان مثال، در یک کارخانه ممکن است از یک گیت اتوماتیک در ورودی اصلی کارخانه استفاده شود. تمامی خودروهایی که قصد ورود یا خروج دارند بایستی از گیت مذکور عبور کنند.
همچنین ممکن است از درب های اتوماتیک در فضاهای داخلی اماکن استفاده گردد. بهعنوان مثال میتوان به جداسازی منطقه پارکینگ اختصاصی کارکنان از پارکینگ عمومی در محدودهی پارکینگ یک سازمان اشاره نمود. در این مقاله به معرفی اجزاء و 5 نوع از این دربها پرداخته میشود.
اجزای یک گیت یا درب اتوماتیک
درب های اتوماتیک شامل دو بخش اصلی میباشند:
- – گیت: منظور استفاده از مانع فیزیکی جهت ایجاد سد در برابر عبور و مرور است. بسیاری از گیتهای مورداستفاده در کاربردهای تجاری از جنس آهن زینتی یا مواد کامپوزیتی میباشد و معمولاً به گونهای طراحی میشوند که با نردهی کنار درب همجنس باشند.
- – عملگر گیت: منظور از عملگر گیت، قسمت مکانیکی گیت است که وظیفه به حرکت درآوردن گیت را برعهده دارد. عملگر گیت الکتریکی است و ممکن است بر حسب نوع عملگر مورداستفاده در آنها بهصورت زنجیری، دندهای یا هیدرولیکی باشد.
انواع گیت های اتوماتیک
پنج نوع معمول از گیتهای اتوماتیک شامل موارد زیر هستند:
- گیت اسلایدی
- گیت کشوئی
- گیت بادبزنی
- گيت بالارو
- گیت لولایی عمودی
- گیت با بازویی راهبند
در ادامه شرح خلاصهای از چگونگی کارکرد هر یک از گیتهای نامبرده آورده شده است.
گیت اسلایدی
گیتهای اسلایدی پرکاربردترین نوع از میان انواع گیتهای اتوماتیک در کاربریهای تجاری است. شکل گیت اسلایدی به صورت موازی با حصار داخلی کار گذاشته میشود و بهصورت افقی یه سمت جلو و عقب برای باز و یسته کردن گیت، میلغزد. در گیت اسلایدی از غلطکهایی جهت کنترل حرکت استفاده میگردد. این غلطکها در درون شیارهایی که در داخل زمین در راستای حرکت گیت ایجاد شده است میغلطند. گاهی اوقات گیتهای لغزنده به نامهای “گیتهای غلطان ” یا “گیتهای با مسیر V” خوانده میشوند.
از آنجاکه در این گیتها بایستی از غلطکهایی که در شیار داخل زمین بغلتند استفاده شود، گاهی اوقات مسیر حرکت غلطکها توسط عواملی چون برف، یخ یا آشغال مسدود میگردد. همچنین ممکن است بهعلت وجود اصطکاک میان غلطکها و شیارها مصرف انرژی عملگر گیت افزایش پیدا کند. بنابه علل ذکر شده، تولید و کاربرد این نوع از گیتها چندان مرسوم نیست.
گیت کشوئی
این نوع از گیتها شبیه به گیتهای اسلایدی می باشند. با این تفاوت که در این نوع از گیتها از غلطک استفاده نشده است. بهجای استفاده از غلطکها، این گیتها در داخل ریلهایی که در داخل حصار تعبیهشده است میلغزند. نام این گیت از آنجاکه در داخل حصار میلغزد، برداشت شده است. گیتهای کشوئی بایستی دارای طولی بزرگتر از گیتهای اسلایدی باشند تا امکان باز شدگی به اندازهی کافی با لغزش درب میسر باشد. این بخش وزنه تعادل نامیده شده و دارای حداقل طولی برابر با نصف مقدار گشودگی درب گیت است.
در شکل زیر نمای کلی از این درب اتوماتیک نشان داده شده است:
گیتهای کشوئی به علت آن که در داخل شیارهای تعبیه شده در حصار گیت میلغزند و در این مورد از غلطک جهت لغزش استفاده نشده است، مشکلاتی نظیر اصطکاک و انسداد در شیار کمتر بوجود میآید. به اینعلت، گیتهای کشوئی قابل اطمیتانتر از گیتهای اسلایدی بوده و استفاده از آنها برای شرایط کاری سنگین نظیر مناطق صنعتی توصیه میگردد.
یکی از مشکلات مربوط به گیتهای کشوئی نیاز به فضای بیشتر این گیت ها جهت امکان حرکت مناسب وزنه تعادل است. مشکل یادشده بایستی در مناطقی که فضای زیادی برای گیت در دسترس نیست، موردتوجه قرار بگیرد.
گیت بادبزنی
این درب های اتوماتیک از یک سمت به حصار لولا شدهاند و مانند درب باز و بسته میشوند. این گیتها معمولاً بهاندازه یک قوس 90 درجه در هر باز و بسته شدن میچرخند. گیتهای مذکور میتوانند شامل یک یا دو تکه باشند و امکان بازشدن آنها روبه داخل و خارج وجود دارد.
از این گیتها معمولاً در ساختمانهای مسکونی به علت قیمت پایین و سهولت نصب استفاده میگردد. بهعلت آنکه این گیتها قوس بزرگی را در هر مرتبه باز و بسته شدن طی میکنند، بایستی فضای کافی برای گردش آزادانهی آنها و همچنین عبور و مرور ساده وسایط نقلیه در نظر گرفته شود. اندازه قوس طیشده در این گیتها باید بهگونهای در نظر گرفته شود که امکان برخورد آن با افراد و خودروها حداقل شود و ایمنی افراد هنگام عبور و مرور تامین گردد.
گیت بالارو
گیتهای بالارو بهواسطه حرکت عمودی رو به بالا و پایین، باز و بسته میشوند. گیت بایستی به اندازهای بالا رود تا فضای کافی برای عبور و مرور وسایل نقلیه ایجاد گردد. درخصوص این گیتها بایستی دو ساپورت عمودی در دو طرف درب جهت حرکت گیت از میان آنها نصب گردد.
شکل زیر نمایش این نوع از گیتهاست:
استفاده از این گیتها در حالتی که فضای کافی در جنب گیت برای حرکت افقی وجود ندارد مناسب است. این گیتها همچنین بسیار سریع و قابل اطمینان هستند. با وجود ساپورتهای عمودی در این گیتها که شکلی “صنعتی” به این نوع از درب های اتوماتیک داده است، استفاده از این نوع گیت در مناطقی که شکل ظاهری بنا مهم است، چندان مرسوم نیست.
گيت لولايی عمودی
گیتهای لولایی عمودی روبه داخلی و خارج محلی گشودگی میچرخند. این گیتها بهطور کامل تحت کنترل عملگر درب اتوماتیک بوده و نیاز به سازهای برای متصل شدن به آن وجود ندارد.
این نوع گیتها دارای برخی خصوصیات مطلوب گیتهای بالارو هستند و بهعلت عدم نیاز به استفاده از ساپورتهای قائم، این گیتها کاربردیتر هستند. در عینحال سطح لازم برای اپراتور این گیت بزرگتر بوده و بایستی فضای پشت این گیت برای مانور آن به اندازه کافی خالی باشد. در اپراتورهای گیتهای لولایی عمودی از فنرهایی جهت ایجاد تعادل و برگشت به حالت اول استفاده میگردد که بهنظر میرسد سبب میشود این گیتها کمتر قابل اطمینان باشند.
گیت با بازوی راهبند
این گیتها شامل بازویی عمودی هستند که حول نقطه ثابتی میچرخد. از این نوع گیتها جهت کنترل عبور و مرور خودروها و نه عابران استفاده میگردد. از آنجاکه امکان ورود و خروج افراد از زیر یا پرش از روی این بازوی راهبند وجود دارد، این نوع گیتها از لحاظ امنیتی چندان مطلوب نیستند.
از این نوع گیتها بهطور گسترده در پارکینگها برای کنترل ورود و خروج خودروها با وجود افرادی برای نظارت در ورودیها و خروجیها استفاده میگردد.
تجهیزات گیتهای اتوماتیک
تجهیزات زیادی وجود دارد که ممکن است همراه با گیتهای اتوماتیک استفاده شوند. بخشی از این تجهیزات عبارتاند از: سیستم کنترل دسترسی، سیستم اینترکام، سیستمهای نظارت تصویر، دستگاههای خروج آزاد، دسترسی اداره پست و دسترسی (ورود یا خروج) اضطراری.
دستگاههای امنیتی گیت
گیتهای اتوماتیک میتوانند تا 9 تن یا بیشتر وزن داشته باشند و یا تا 1 متربرثانیه یا بیشتر سرعت داشته باشند. در نتیجه، پتانسیل تخریب اموال و یا صدمه و مرگ افراد را دارند. از اینبابت در هنگام نصب هرگونه گیت اتوماتیک، بسیار مهم است که ملاحظات امنیتی اتخاذ شود.
راهنمای اصلی ایمنسازی گیتهای اتوماتیک، استاندارد UL 325 است. این استاندارد کلاسهایی برای موتورهای گیتهای اتوماتیک تعریف میکند و تکنیکهای مختلفی که از بهدام افتادن توسط گیتهای و صدمه دیدن افراد جلوگیری میکند را ارائه میکند. در تدابیر امنیتی برای گیتها میتوان از علامتهای هشداردهنده، دستگاههای اخطاردهنده صوتی، سنسورهای فوتوالکتریک، سنسورهای فشار و تماس، مانیتورینگ، قفسهای امنیتی و دیگر دستگاهها استفاده کرد.
از آنجاییکه بعضی از تجهیزاتی که استاندارد UL 325 برای امنیت گیتها معرفی کرده، در مرحلهی اجرا سخت و پرهزینهاند، اکثر نصابهای درب اتوماتیک از این الزامات را نادیده بگیرند. معمولاً دور زدن این مقررات از آنجایی که در اکثر کشورها اجبار زیادی برای رعایت این مقررات وجود ندارد، کار سختی نیست. اما درصورت بروز هرگونه مشکل و صدمه دیدن فرد یا افراد، مالک مکانی که در اتوماتیک در آنجا نصب شده است، مسؤل است، با اینکه حتی شاید از وجود این مقررات اطلاعی نداشته باشد.
ملاحظاتی که در هنگام انتخاب یک گیت اتوماتیک باید اتخاذ شود
مواردی که در ادامه میآید، برخی از چیزهایی است که در هنگام انتخاب یک گیت اتوماتیک باید به آنها توجه داشت:
- سایز ورودی
- وجود فضا
- وزن گیت
- سرعت باز و بسته شدن
- نوع ساخت گیت
- شرایط هوای محیط
- موقعیت مکانی گیت
- نیروی الکتریکی
منبع: silvaconsultants[dot]com